Home Irigatii prin picurare
Irigatii prin picurare
Sisteme de irigatii prin picurare PDF Imprimare Email
Irigatii prin picurare
Scris de madalina   
Miercuri, 22 Septembrie 2010 08:44
Solutionarea problemelor de tipul insuficientei precipitatiilor pentru culturi isi gaseste raspunsul in irigarea artificiala. Cum resursele de apa ale Romaniei sunt suficiente, irigarea ar fi factorul determinant pentru obtinerea unor culturi care sa poata fi valorificate pe scara larga. In orice caz, fara mijloace de protectie a plantelor, o utilizare corecta a ingrasamintelor sau o ingrijire superioara din punct de vedere calitativ a plantelor, irigarea nu este o masura suficienta.

Pentru culturile de legume, cele mai eficiente sisteme sunt cele de irigatii prin picurare. Ce sunt aceste irigatii prin picurare? Un raspuns destul de tehnic ar fi: utilizarea unui sistem de tuburi din polietilena cu picuratori, ce are ca rezultat livrarea apei spre zonele unde se gaseste sistemul radicular al plantelor.

De ce sunt atat de importante sistemele de irigatii prin picurare? Pentru ca asigura o livrare uniforma a cantitatii de apa direct catre planta. Si acest fenomen are loc pe toata perioada de vegetatie in functie de nevoile de apa ale fiecarei culturi. Sunt plante care au nevoie de o umiditate crescuta, in timp ce altele au nevoie de un sol mai uscat.

Toate sistemele de irigatii prin picurare au la baza urmatoarele componente: pompa, blocul de filtrare a apei, robinetul, blocul de aplicare a ingrasamintelor, containerul special pentru ingrasaminte lichide, conducta magistrala, cea de distribuire, conectorul pentru montarea conductei capilare si tubul capilar. Componenta de baza ale sistemelor de irigatii prin picurare este tubul capilar cu picuratori. Fara acest element, sistem de irigatii prin picurare nu ar avea niciun sens.

Un tip aparte de teava capilara utilizata la irigatii prin picurare este cea de tip Drip-In. Aceasta teava consta dintr-un tub de polietilena cu picuratori inserati in interior. Cele doua tipuri de picuratori aferente sistemelor de acest gen sunt: cu sau fara compensator de presiune. Aceasta teava se foloseste cel putin 8 ani, motiv pentru care sisteme de irigatii prin picurare cu tevi Drip-In se utilizeaza cu preponderenta la livezi, vii si pomusoare. Singurele dezavantaje in ceea ce priveste teava Drip-In este faptul ca este costisitoare atat din punct de vedere economic, dar si al transportului si spatiului de depozitare.

Fasia capilara Queen Gil, de provenienta israeliana, este un tip special. Aceasta se compune din polimer de calitate ridicata cu supliment de foto-stabilizator. Suplimentul imbunatateste rezistenta tubului la raze ultraviolete. Pentru o irigare uniforma, picuratorile se afla in interiorul fasiei. Utilizarea eficace se realizeaza printr-o structura speciala patentata a canalelor in labirint.
 


Sondaje

Folosesti un sistem de irigatii?
 

Vizitatori Online

Avem 1 vizitator online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com